ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

ΗΡΑΙΟ

Posted by lykofron στο 02/12/2009

ΗΡΑΙΟ

Ακολουθώντας το δρόμο βορειοδυτικά από το Λουτράκι, ανεβαίνουμε δίπλα από την θάλασσα την απότομη πλαγιά του βουνού των Γερανείων, και μετά από το χωριό της Περαχώρας φτάνουμε στην λίμνη της Βουλιαγμένης. Κοντά στο φάρο χαμηλά από το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναό της Ήρας που είναι από τους αρχαιότερους και εκεί υπήρχε το μοναδικό μαντείο της θεάς στην Ελλάδα.

    Ο χώρος αυτός μας φέρνει στον 9ο πΧ. αιώνα που η Κόρινθος κάτω από την πολιτικοθρησκευτική ακτινοβολία του Άργους.

    Το 850 πΧ. χτίζει το ιερό της Ακραίας Ήρας όπου για ένα αιώνα μαζεύονταν χιλιάδες κόσμος ζητώντας την προστασία της. Τον 8ο πΧ. αιώνα όταν αρχίζει το εμπόριο της Κορίνθου να απλώνεται στο Ιόνιο και τη δύση, χτίζεται ο δεύτερος ναός της Λιμενίας Ήρας, προστάτριας των ανθρώπων της θάλασσας και του εμπορίου, ενώ παράλληλα ιδρύεται και το μαντείο. Όλο το ιερό τότε πήρε μια ξεχωριστή λάμψη και σημαντικότητα και οι άνθρωποι έτρεχαν να πληροφορηθούν τα παρόντα και τα μέλλοντα.

    Εκεί έφτασε τρομοκρατημένη η μυθική Μήδεια η μεγάλη μάγισσα που εκδικούμενη τον Ιάσωνα, σκότωσε ανέντιμα την Γλαύκη την κόρη του Κρέοντα. Δεν μπόρεσε όμως να σώσει τα παιδιά της, τον Μέρμερο και τον Φέρητα που τους έκρυψε μέσα στο ιερό της θεάς. Οι Κορίνθιοι τα βρήκαν και ανταπέδωσαν το έγκλημα. Το νέο φοβερότερο έγκλημα των Κορινθίων να αφαιρέσουν την ζωή δύο ανεύθυνων παιδιών, έγινε η αιτία να πέσει φοβερή αρρώστεια. Το μαντείο τότε τους φανέρωσε την οργή της θεάς Ήρας για το έγκλημα που έγινε μέσα στο ιερό της και πως για να γλυτώσουν έπρεπε να καθιερώσουν γιορτές πένθους και εξιλέωσης. Από τότε θεσπίσθηκαν τα Ήραια, κατά την διάρκεια των οποίων ξεκίναγε από την Κόρινθο μεγάλη πομπή με πυρσούς και περνώντας από τις θέρμες (Λουτράκι) έφτανε στην Πειραία και κατέληγε στο ιερό της Λιμένιας θεάς. Ακολουθούσαν θυσίες και αναπαράσταση του Ιάσονα με την Αργοναυτική εκστρατεία, τους κρυφούς γάμους με την Μηδεία, τον ερχομό της στην Κόρινθο μετά την Ιωλκό, την προδοσία του Ιάσονα, την ζήλεια και απελπισία της Μηδείας που την έκαναν να σκοτώσει τη Γλαύκη, και με κραυγές και λυγμούς το έγκλημα των Κορινθίων. Έπειτα διάλεγαν εφτά νέες και νέους της Κορίνθου για την ετήσια θυσία στο ναό της Ήρας αφού πρώτα τους ξύριζαν το κεφάλι και τους έντυναν στα μαύρα.

    Η ακμή του Ηραίου κράτησε όσο και η ανεξαρτησία της Κορίνθου μέχρι τον 3ο πΧ. αιώνα. Στην περίοδο αυτή χτίστηκε η αγορά, η στοά, ο βωμός και το ιερό της Λιμενίας Ήρας και έγιναν έργα για ύδρευση. Στα τέλη του 5ου πΧ. αιώνα χτίζονται τα πρώτα τείχη. Το 146 πΧ. με την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους όλα σβήνουν.

    Σήμερα υπάρχουν λίγα ερείπια από τα θεμέλια σπιτιών, ίχνη δρόμου που ένωνε τα ιερά με την πόλη και την λίμνη, περίβολοι, κομμάτια από τις οχυρώσεις στο φάρο και στο Άι Νικόλα, πολλές δεξαμενές, σήραγγες και τάφροι που συγκέντρωναν τα νερά από τις πλαγιές του βουνού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: