ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ.

Posted by lykofron στο 10/12/2009

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και πιο συχνά να υλοποιείται μια σύνθεση μεταξύ επιστήμης και εσωτερικών παραδόσεων. Εκεί που υπήρχε ένα αγεφύρωτο χάσμα, έρχεται – από την πλευρά της επιστήμης – η Κβαντική Φυσική να γεφυρώσει, αναθεωρώντας την στερεότυπη εικόνα που είχαμε για τη φύση της πραγματικότητας. Παράλληλα, έχουμε μια μεγάλη εισροή εσωτερικών Ανατολικών παραδόσεων προς τη Δύση, δημιουργώντας νέους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής και της ύπαρξης.

Έτσι, η Επιστήμη και οι πνευματικές παραδόσεις για 1η φορά έρχονται τόσο κοντά, συμφωνώντας και αλληλοσυμπληρώνοντας η μία πλευρά την άλλη, επάνω σε μια κοινή «Αλήθεια»: την ενυπάρχουσα ενότητα κάθε πράγματος. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα.

Οι αρχές της Κβαντικής Φυσικής με λίγα λόγια, μας λένε ότι υπάρχει μία ολότητα με την οποία όλα αλληλοσυνδέονται και αλληλοσχετίζονται. άτομα, μόρια, αντικείμενα, άνθρωποι, αποτελούνται σε υποατομικό επίπεδο από την ίδια ουσία. (εμπλεκόμενη τάξη). Αυτό είναι κάτι που συναντάμε και στις εσωτερικές παραδόσεις και μπορούμε να το δούμε μέσα από την διατύπωση την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ:  «Ύλη είναι Πνεύμα στο κατώτατο σημείο της κυκλικής του δραστηριότητας και Πνεύμα είναι Ύλη πάνω στο 7ο ή ανώτατο πεδίο». Εδώ ξεκάθαρα βλέπουμε το πόσο πολύ συμφωνούν οι δύο αυτοί παράγοντες. Οι πνευματικές παραδόσεις μιλάνε για μία επταπλή διαφοροποίηση της ύλης, της οποίας όμως πηγή και εκπόρευση είναι η Μονάδα. Από τη Μονάδα εκπορεύτηκαν οι 7 ακτίνες, [(7 πεδία, 7 κέντρα κ.ο.κ.). ]

Άλλη μια αρχή, η Αρχή της Κβαντικής Σύζευξης, μας λέει ότι δύο διαφορετικά σωματίδια που στο παρελθόν προήλθαν από την ίδια πηγή, διατηρούν στενή επαφή μεταξύ τους, ακόμα κι όταν έχουν διαχωριστεί. Δηλαδή, αν «πειράξουμε» ένα σωματίδιο στην Αθήνα, αντιδρά το άλλο που βρίσκεται στην Ν. Υόρκη και με ταχύτητα μάλιστα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός! (Θα έχετε ακούσει πως όταν μια πεταλούδα φτερουγίζει στο Πεκίνο, πέφτει ο δείκτης του χρηματιστηρίου στη Ν. Υόρκη). Μια αρχή που σχετίζεται άμεσα με την ιδέα του Ενός – της Μονάδας – Ενάδας.

Η Αρχή της Αβεβαιότητας διασαφηνίζει ότι όλη η πραγματικότητα δημιουργείται από τον Παρατηρητή. Η ύλη, τα σωματίδια, είναι ένα άπειρο πεδίο δυνατοτήτων όπου για να πάρει ένα σωματίδιο συγκεκριμένη θέση στο χώρο πρέπει να υπάρξει ένας Παρατηρητής που θα το παρατηρήσει και άρα θα το δημιουργήσει. Όταν ο Παρατηρητής απουσιάζει, η ύλη μπορεί να ιδωθεί σαν ένα ασαφές και απροσδιόριστο κύμα.

Ποιος είναι όμως ο Παρατηρητής; Η Συνείδηση. Αυτό υποστηρίζει η Κβαντική Φυσική. Η Συνείδηση είναι ο Δημιουργός-Παρατηρητής, είναι ταυτόχρονα η Αντίληψη και η Δημιουργία. Δηλαδή, αντιλαμβάνεται την Ιδέα και παρατηρώντας, την μετατρέπει σε Εμπειρία ή Δημιουργία. Και όταν έχει Βούληση, είναι Εστιασμένη Συνείδηση, Δημιουργός. Η Συνείδηση βρίσκεται μεταξύ των κόσμων της κλασσικής φυσικής και του κόσμου της Κβαντικής Φυσικής, ένα μεσαίο σημείο.

Η Συνείδηση σύμφωνα με τις Εσωτερικές παραδόσεις, είναι το μεσαίο σημείο εκδήλωσης, το σημείο ένωσης. Με όρους τριαδικοτήτων: Η σχέση μεταξύ Εαυτού και μη-εαυτού, μεταξύ Πνεύματος και ύλης (ο Υιός), η Ζωή, η Γνώση, η Αντίληψη. «Είναι ο κοσμικός σπόρος της υπερκόσμιας παντογνωσίας. Έχει τη δυνατότητα ενοφθάλμισης στη θεία Συνείδηση.» (Μυστικές Δοξασίες).

Με αυτά τα λίγα παραδείγματα σαφώς αναγνωρίζεται η σχέση Επιστήμης και Πνευματικών παραδόσεων. Το πόσο πολύ συμφωνούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Και αυτό παίρνει μέρος τώρα, την εποχή του Υδροχόου, την εποχή της Σύνθεσης. Την εποχή όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, η Επιστήμη τη Θρησκεία, η Γνώση τη Σοφία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εξάλλου ούτε η Κβαντική φυσική, ούτε οι εσωτερικές παραδόσεις αφήνουν τα πράγματα στην τύχη.

Πέννυ Μαλακού

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: