ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

Έρευνα αστρονόμων προσφέρει καινούργια στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη

Posted by lykofron στο 03/01/2010

Νέο άλμα στη εξερεύνηση τον διαστήματος!

Το Χαμπλ χαρτογραφεί τη σκοτεινή ύλη σε σμήνος γαλαξιών που βρίσκεται σε απόσταση 4,5 δισεκατομμυρίων-ετών και η διάμετρος τον φτάνει τα 20 εκατομμύρια έτη φωτός. Αστρονόμοι δημιούργησαν με τη βοήθεια του τροχιακού τηλεσκοπίου Χαμπλ τον πρώτο «χάρτη μάζας» ενός τεράστιου σμήνους γαλαξιών. Η έρευνα προσφέρει νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη, το αόρατο συστατικό που αντιστοιχεί στο 85% της μάζας του Σύμπαντος. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη του σμήνους.

Διαπίστωσαν όμως ότι ακολουθεί περίπου την ίδια κατανομή με τους γαλαξίες του: Η συγκέντρωση της είναι μέγιστη στο κέντρο και μειώνεται προς την περιφέρεια. Η διεθνής ομάδα αστρονόμων εξέτασε το σμήνος CΧ0024+1654, ένα από τα μεγαλύτερα στο Σύμπαν. Αν και είναι δυσδιάκριτο με γυμνό μάτι, η έκταση που καταλαμβάνει στον ουρανό της Γης είναι μεγάλη όσο η πανσέληνος. Βρίσκεται σε απόσταση 4,5 δισ. ετών και η διάμετρος του φτάνει τα 20 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η σκοτεινή ύλη είναι αόρατη εξ ορισμού, οπότε δεν γίνεται αντιληπτή με τηλεσκόπια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να την ανιχνεύσουν από την παραμόρφωση που προκαλεί το βαρυτικό της πεδίο στην εικόνα αστεριών που βρίσκονται πίσω από το σμήνος. Η κατανομή της μάζας του βρίσκεται σε συμφωνία με τη θεωρία της «ψυχρής σκοτεινής ύλης». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια με μεγάλη μάζα και μικρή ταχύτητα που έχουν την τάση να συσσωματώνονται. Σύμφωνα με άλλη θεωρία η σκοτεινή ύλη αποτελείται από «θερμά» και ταχύτατα κινούμενα σωματίδια, όπως τα νετρίνα.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρειάστηκαν 120 ώρες παρατήρησης, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχουν διαθέσει οι υπεύθυνοι του Χαμπλ για την μελέτη σμήνους γαλαξιών. Τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο ενθαρρυντικά που οι ερευνητές κατάφεραν να εξασφαλίσουν και άλλο χρόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: