ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Posted by lykofron στο 15/03/2010

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ

Σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν, οι γαλαξίες απομακρύνονται με ταχύτητα η οποία εξαρτάται από τη μεταξύ τους απόσταση. Οι σουπερνόβα παρέχουν έναν τρόπο μέτρησης του φαινομένου: η ερυθρή μετατόπιση του φάσματος τους αποκαλύπτει την ταχύτητα των γαλαξιών, και η φωτεινότητα τους αποκαλύπτει την απόσταση. Προκύπτει ότι οι γαλαξίες, δισεκατομμύρια έτη πριν, κινούνταν βραδύτερα απ’ ό,τι θα υποδείκνυε μια απλή παρέκταση του τωρινού ρυθμού διαστολής. Η διαστολή θα πρέπει να έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου —η «σφραγίδα» της σκοτεινής ενέργειας.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ

Εικόνες της ακτινοβολίας υποβάθρου εμπεριέχουν κηλίδες των οποίων το φαινόμενο μέγεθος αντανακλά τη συνολική γεωμετρία του χώρου και συνεπώς την πυκνότητα του Σύμπαντος. Εξ αυτού, η συνολική μάζα του Σύμπαντος υπερβαίνει την ποσότητα της ύλης (κανονικής και εξωτικής), επομένως μια απούσα συνιστώσα όπως η σκοτεινή ενέργεια πρέπει να αντισταθμίσει τη διαφορά. Επιπρόσθετα, η ακτινοβολία υποβάθρου έχει ελαφρώς ανακατανεμηθεί από τα βαρυτικά πεδία των κοσμικών δομών. Το ποσό της ανακατανομής εξαρτάται από το πώς ο ρυθμός διαστολής έχει μεταβληθεί στο χρόνο και συνταιριάζει με τις θεωρούμενες επιδράσεις της σκοτεινής ενέργειας.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΩΝ

Οι γαλαξίες δεν είναι τυχαία διασκορπισμένοι στους ουρανούς. Αντίθετα, είναι διατεταγμένοι σε μορφώματα, ένα από το οποία μοιάζει με αυτό των κηλίδων στο μικροκυματικό υπόβαθρο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της συνολικής μάζας του Σύμπαντος και να επιβεβαιώσει την ανάγκη υιοθέτησης της σκοτεινής ενέργειας.

ΒΑΡΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ

Μια συσσώρευση μάζας μπορεί να συμπεριφερθεί ως φακός. Η βαρύτητα του καμπυλώνει το φως. Ένας τέτοιος φακός μπορεί να παράγει πολλαπλά είδωλα, όπως ένας καθρέφτης πολλαπλών αντικατοπτρισμών σε λούνα παρκ, εάν η πηγή του φωτός βρίσκεται ακριβώς πίσω του —ευθυγράμμιση η οποία καθίσταται πιο πιθανή όσο μεγαλύτερο είναι το Σύμπαν, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από την ποσότητα της σκοτεινής ενέργειας. Ένας ασθενέστερος φακός μπορεί επίσης να εκτρέψει το φως κατά μια μικρή γωνία, η οποία εξαρτάται από τη μάζα του. Μελέτες τής εν λόγω διαδικασίας έχουν αποκαλύψει πώς με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται οι συγκεντρώσεις ύλης και ανακάλυψαν το αποτύπωμα της σκοτεινής ενέργειας.

ΓΑΛΑΞΙΑΚΑΣΜΗΝΗ

Παρατηρήσεις με τη βοήθεια ακτινών Χ ιχνηλατούν την εξέλιξη της μάζας των γαλαξιακών σμηνών. Η σκοτεινή ενέργεια είναι απαραίτητη για την εξήγηση του χρόνου και του τρόπου σχηματισμού τους.

ΣΥΝΟΨΗ /ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η σκοτεινή ενέργεια είναι γνωστή ως ο υποτιθέμενος «παράγων» πίσω από την κοσμική επιτάχυνση —μια άγνωστη ουσία η οποία ασκεί ένα είδος αντιβαρυτικής δύναμης στο Σύμπαν ως όλον.

Λιγότερο γνωστό είναι ότι η σκοτεινή ενέργεια επιδρά δευτερευόντως και στην ύλη εντός του Σύμπαντος. Βοήθησε στη δημιουργία του χαρακτηριστικού λεπτοφυούς μορφώματος της ύλης στις μεγάλες κλίμακες. Στις μικρότερες κλίμακες, φαίνεται να έχει καταπνίξει την ανάπτυξη των γαλαξιακών σμηνών πριν από 6 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια.

Ιε ακόμη μικρότερες κλίμακες, φαίνεται ότι η σκοτεινή ενέργεια έχει μειώσει το ρυθμό με τον οποίο έλκονται οι γαλαξίες, συγκρούονται και συγχωνεύονται. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις «δίνουν σχήμα» στους γαλαξίες. Εάν η σκοτεινή ενέργεια ήταν ασθενέστερη ή ισχυρότερη, ο ρυθμός σχηματισμού άστρων στον Γαλαξία μας πιθανόν να ήταν μικρότερος, τα δε βαρύτερα χημικά στοιχεία στον πλανήτη μας ίσως δεν είχαν ποτέ δημιουργηθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: