ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

Εξωγήινη ζωή

Posted by lykofron στο 17/03/2010

Γη, 4.5 δις χρόνια πριν…

Στην αναγωγική (μη οξειδωτική) ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, αρκετά τυχερού ώστε να έχει στέρεο έδαφος, τεράστια αποθέματα νερού και ευνοϊκές θερμοκρασίες, αναπτύσσεται αναπάντεχα, σε πλήρη αντίθεση με τον 2ο νόμο της Θερμοδυναμικής, ένα δυσεξήγητο, ακόμα, φαινόμενο: η Ζωή. «Άψυχα» ανόργανα μόρια «συνεργάζονται», «αναπαράγονται», «μαθαίνουν», εξελίσσονται προς το καλύτερο ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες και «κρυπτογραφούν» (DNA).

 4.5 δις χρόνια εξέλιξης μετά

Aκόμα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι είμαστε, να δώσουμε έναν ικανοποιητικό, γενικά αποδεκτό, ορισμό της ζωής. Κάποια στιγμή τα αρχικά ανόργανα άψυχα μόρια αυτοεξελίχθηκαν σε κάτι ποιοτικά τελείως διαφορετικό και εξίσου δυσεξήγητο: μια μορφή αυτο-οργάνωσης που σκέφτεται, έχει επίγνωση της ύπαρξής της και συνειδητοποιεί το ποιόν της ατομικότητάς της.Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος, ο σημερινός σκεπτόμενος σχηματισμός «ζωντανών» μορίων, που έλκουν την καταγωγή τους από «μή ζωντανά» μόρια ηφαιστειακής λάβας, βράχων και οξέων, ψάχνει την ζωή έξω από τη Γή. Το ερώτημα που τίθεται φυσιολογικά είναι με τι θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή, αν υπάρχει, έξω από τη γη. Θα βασίζεται στον άνθρακα και τις ενώσεις του; Η κωδικοποίηση των 4 βάσεων (αδενίνη, κυτοσίνη, θυμίνη, γουανίνη) στο DNA θα είναι η ίδια; Ή μήπως θα βασίζεται στις πολυμερείς ενώσεις κάποιου άλλου στοιχείου της ομάδας του άνθρακα, π.χ του πυριτίου; Ή μήπως θα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό που ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε; Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει ζωή σε επίπεδο ενέργειας και ακτινοβολιών και όχι ύλης; Ζωή σε υποατομικό επίπεδο; Ή ζωή σε διαστρικό επίπεδο; Οι απαντήσεις σ’αυτά τα ερωτήματα είναι άγνωστες και το μόνο σίγουρο είναι ότι το Σύμπαν ξέρει να μας εκπλήσσει.

Ας δούμε τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα από το πλανητικό μας σύστημα.

Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε με βεβαιότητα ότι στον Άρη υπάρχει νερό. Γνωρίζαμε τις όχθες των ποταμών και τα φαράγγια από φωτογραφίες. Επίσης, είναι γνωστό ότι αρκετά φεγγάρια του Δία και του Κρόνου είναι ηφαιστειακά ενεργά και έχουν εσωτερικές πηγές ενέργειας όπως η Ιώ και η Καλλιστώ. Ενώ η Ευρώπη διαθέτει έναν τεράστιο σε όγκο ωκεανό από νερό υπό πίεση. Δεν είναι φυσιολογικό να έχουν αναπτυχθεί και εκεί υδρόβια πλάσματα; Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα μεθανίου που πέφτει ως βροχή και πληθώρα οργανικών ενώσεων.Άλλη μια πιθανή εστία ζωής. Επίσης νερό και άλλες οργανικές ενώσεις έχουν παρατηρηθεί φασματικά και έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το ερώτημα είναι πως θα βεβαιωθούμε αν δεν πάμε εκεί.

Μια προσωρινή αλλά κατατοπιστική απάντηση στα ερωτήματά μας, δίνει η ίδια η ζωή στη γη. Σπέρματα αρκτικού λούπινου πρόσφατα φύτρωσαν μετά από μια κατάψυξη δέκα χιλιάδων ετών. Γιγαντιαίες σεκόιες στην Καλιφόρνια επιζούν χιλιάδες έτη ατμοσφαιρικών και κλιματικών ανακατατάξεων. Βακτήρια επιζούν με τη μορφή σπορίων, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν(-273 C), ακόμη μικρότερες δηλαδή και από του μεσοαστρικού διαστήματος. Μικρόβια στην Ισλανδία ζουν σε θερμοπίδακες (γκέυζερ) όπου κυριολεκτικά λιώνουν, παγώνουν και ξεπαγώνουν. Επίσης, βακτήρια επιζούν σε ισχυρά διαλύματα οξέων και σε ραδιενεργούς ράβδους πυρηνικών αντιδραστήρων. Ακόμη πιο πρόσφατα, έχουμε ανακαλύψει τεράστια ποικιλία καβουριών, λευκών χταποδιών και άλλων ψαριών με παράξενα προσαρμοσμένη φυσιολογία, που ζουν σε ηφαιστειακά ρήγματα στην Άβυσσο υπό συνθήκες όπου η ύπαρξή τους φαντάζει παρανοϊκή: σε πιέσεις χιλιάδων ατμοσφαιρών και θερμοκρασίες πάνω από το σημείο βρασμού του νερού!

Η αντίσταση της ζωής και η διαιώνισή της σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες είναι αξιοθαύμαστη. Αφού λοιπόν υπάρχει ζωή σε τέτοια αφιλόξενα μέρη και με τέτοια σχεδίαση που ξεπερνά και τους πιο ευφάνταστους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, γιατί να μην υπάρχει και σε πλανήτες όπου οι συνθήκες είναι πιο ήπιες από τα μέρη που ευδοκιμεί η ζωή στη Γη;Παρακάτω, μερικά βίντεο από το youtube:

Το φεγγάρι του Δία Ευρώπη

Τιτάνας και Ευρώπη

Νερό στον Άρη

Συγγραφή – Έμπνευση: tachyon στις 8:48 π.μ.  Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: