ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

Καραθεοδωρή Κων

Posted by lykofron στο 02/06/2010

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ο Έλλην μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος του περασμἐνου αιώνα αναγνωρισμένος απο την ακαδημαϊκή κοινοτητα. Γεννήθηκε στο Βερολίνο. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις Βρυξέλες όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως πρεσβευτής. Νωρίς φανέρωσε το μαθηματικό του ταλέντο, πρωτεύοντας σε δυο διαγωνισμούς μαθηματικών μεταξύ όλων των μαθητών του Βελγίου. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή του Βελγίου και εργάστηκε ως μηχανικός στην Αίγυπτο. Οι μελέτες του στην πυραμίδα του Χέοπος παρήγαγαν την απόφασή του να ασχοληθεί με την μαθηματική επιστήμη. Φοίτησε κατ’ αρχάς στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και εν συνεχεία μεταγράφηκε στο Γκέτινγκεν (Γοτίγγη) όπου παρακολούθησε τους κορυφαίους μαθηματικούς Klein και Hilbert. Τότε δημοσίευσε τις πρώτες του εργασίες οι οποίες έκαναν αίσθηση. Το 1904 παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή και τον Μάρτιο του 1905 σε χρόνο ρεκόρ αναγορεύτηκε υφηγητής.

Το 1908 νυμφεύτηκε την Ευφροσύνη Καραθεοδωρή. Απέκτησαν δυο παιδιά τον Στέφανο και την Δέσποινα.

Τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ανοβέρου επεκτείνει τις μελέτες του στον χώρο της Φυσικής και διατυπώνει τα δύο αξιώματά του επί της θερμοδυναμικής. Το κύρος του αναγνωρίζεται ευρύτατα και αναλαμβάνει θέση τακτικού καθηγητού στο πολυτεχνία του Μπρεσλάου, ενώ το 1913 ο Klein τον προτείνει ως διάδοχό του στην έδρα των μαθηματικών στο Γκέτινγκεν (Γοτίγγη) το ίδιο θα συμβεί και με  την έδρα που κατέχει ο Schwarz στο Βερολίνο.

Μέλος της Πρωσικής ακαδημίας επιστημών το 1919 θα κληθεί τον επόμενο χρόνο από τον Ελ. Βενιζέλο να αναλάβει την οργάνωση του πανεπιστημίου Σμύρνης σχέδιο που ματαιώνει η καταστροφή του 1922. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ από το 1922 έως το 1924 οπότε διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1927 εξελέγη μέλος της ακαδημίας Αθηνών και το 1930 ο Βενιζέλος του ανέθεσε την των Ελληνικών πανεπιστημίων. Μέλος πολλών διεθνών ακαδημιών τιμήθηκε επιστημονικές διακρίσεις και βραβεία.

Έχοντας κατακτήσει την γενική αναγνώριση και τον θαυμασμό τόσον για την επιστημονική του ιδιοφυία όσον και για τις ανθρώπινες αρετές του, ο Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο τον Φεβρουάριο του 1950 μετά από μια ζωή αφιερωμένη στην υπηρεσία των επιστημονικών και κοινωνικών αξιών όσο και των εθνικών συμφερόντων.

Οι εργασίες του στην θεωρία των Πραγματικών Συναρτήσεων, στον λογισμό των μεταβολών στις Διαφορικές Εξισώνεις πρώτης τάξεως, στην Θερμοδυναμική και σε πλήθος άλλων γνωστικών περιοχών από τα Μαθηματικά και την Φυσική του προσέδωσαν παγκόσμια φήμη και τον ανάδειξαν ως ένα των κορυφαίων επιστημόνων του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν αποκάλεσε τον Καραθεοδωρή διδάσκαλό του και αναγνώρισε τη συμβολή του στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας.

Το 1954 η Βαυαρική Ακαδημία δημοσίευσε το σύνολο του έργου του σε πέντε τόμους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: