ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ 1

Posted by lykofron στο 04/04/2011

ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Παρακαλώ ετοιμασθείτε για τη Γιόγκα Νίντρα. Ξαπλώστε με την πλάτη σας στο πάτωμα και πάρτε τη στάση που ονομάζεται Σαβάσανα. Στη στάση αυτή το σώμα πρέπει να είναι ίσιο από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, στα ποδιά ελαφρώς ανοικτά, τα μπράτσα κοντά στο σώμα, και οι παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. (παύση). Τακτοποιείστε τα πάντα, το σώμα, τη στάση και τα ρούχα μέχρι που να νιώθετε τέλεια άνεση. Κατά τη διάρκεια της Γιόγκα Νίντρα δεν πρέπει να γίνει καμιά κίνηση, καμιά απολύτως σωματική κίνηση. (παύση). Κλείστε: τα μάτια σας και κρατείστε τα καλά κλεισμένα μέχρι να σας πω να τα ανοίξετε. Πάρτε μία βαθιά αναπνοή και, καθώς εκπνέετε, νιώστε ότι όλες οι φροντίδες και οι ανησυχίες της ημέρας φεύγουν οπό μέσα σας. (παύση).

Στην άσκηση που ακολουθεί πρόκειται να αναπτύξετε. στο σώμα το αίσθημα της χαλάρωσης. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κινήσεις να χαλαρώνετε σκόπιμα τους μυς, αλλά μόνο να αναπτύξετε το αίσθημα της χαλάρωσηr. (παύση). Είναι σαν το αίσθημα που έχετε ακριβώς πριν κοιμηθείτε… όταν η χαλάρωση γίνει βαθιά έρχεται ο ύπνος, αλλά πρέπει να προσπαθήσετε vα παραμείνετε απόλυτα ξύπνιοι, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πάρτε τώρα την εξής απόφαση, δεν θα κοιμηθώ, θα μείνω ξύπνιος σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. (παύση). Στη Γιόγκα Νίντρα εργάζεσθε πάνω στα επίπεδα της ακοής και της επίγνωσης και το μόνο σημαντικό πράγμα είναι να ακολουθείτε τη φωνή του εκπαιδευτή. (παύση). Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε λογική επεξεργασία η να αναλύσετε τις οδηγίες γιατί αυτό θα εμποδίσει τη νοητική σας χαλάρωση. Ακολουθείστε μόνο τη φωνή με πλήρη προσοχή και αίσθημα, και αν κάπου – κάπου έρχονται σκέψείς να σας ταράξουν, μην ανησυχείτε και συνεχίστε την άσκηση. (παύση). Αφήστε τον εαυτό σας να γίνει ήρεμος και σταθερός… όταν κάνετε την άσκηση μόνοι σας να αφήνετε πάντα πέντε λεπτά γι’ αυτό το σκοπό. Μην αρχίζετε πολύ απότομα. . (παύση).

ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Τώρα δημιουργείστε ένα αίσθημα εσωτερικής χαλάρωσης σ’ ολόκληρο το σώμα… Συγκεντρωθείτε στο σώμα και αντιληφθείτε τη σημασία της απόλυτης ακινησίας. (παύση). Αναπτύξτε την επίγνωση τού σώματος από την κορυφή τον κεφαλιού μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών και πείτε νοητικά Ο-Ο-Ο-Μ-Μ-Μ. Ιlαύση. Απόλυτη ακινησία και απόλυτη επίγνωση ολοκλήρου του σώματος… πείτε Ο-Ο-Ο-Μ-Μ-Μ. (παύση). Συνεχίστε την επίγνωση ολοκλήρου του σώματος… ολοκλήρου του σώματος… ολοκλήρου του σώματος… Μεγάλη παύση. Συνειδητοποιείστε ότι πρόκειται να κανετε Γιόγκα Νίντρα, πείτε νοητικά στον εαυτό σας: Έχω επίγνωση… πρόκειται να κάνω Γιόγκα Νίντρα,… επαναλάβετε το ξανά. (παύση).

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ. (παύση).

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αύτή τη στιγμή πρέπει να πάρετε την απόφασή σας. (παύση). Η απόφαση θα πρέπει να είναι πολύ απλή… προσπαθήστε να την ανακαλύψετε φυσικά. Πρέπει να διαμορφώσετε μια απόφαση που θα την λετε σ’ αυτό το σημείο. (παύση). Θα πρέπει να είναι μία σύντομη, θετική πρόταση σε απλή γλώσσα… πού θα λέγεται με επίγνωση, αίσθημα και έμφαση τρεις φορές. (παύση). Η απόφαση πού παίρνετε στη Γιόγκα Νίντρα θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε στη ζωή σας. (παύση).

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

Αρχίζουμε με περιφορά της συνειδητότητας… περιφορά της επίγνωσης, κάνοντας ένα ταξίδι στα διάφορα μέρη του σώματος. Η επίγνωση πρέπει να κινηθεί από μέρος σε μέρος όσο πιο γρήγορα γίνεται παρακαλώ επαναλάβατε το μέρος νοητικά και ταυτόχρονα συνειδητοποιείστε αυτό το μέρος του σώματος. Κρατεlατε άγρυπνη την προσοχή σας αλλά κατά κανένα τρόπο μην συγκεντρώνεστε πολύ έντονα. Συνειδητοποιείστε το δεξί χέρι. (παύση).

(δεξιά πλευρά)

Αντίχειρας δεξιού χεριού, δεύτερο δάχτυλο, τρίτο δάχτυλο, τέταρτο δάχτυλο, πέμπτο δάχτυλο, παλάμη συνειδητοποιείστε την παλάμη καρπός, αγκώνας, ώμος, μασχάλη, δεξιά μέση, δεξιός μηρός, γόνατο, γάμπα, αστράγαλος, φτέρνα, πέλμα του δεξιού ποδιού, μεγάλο δάχτυλο, δεύτερο δάχτυλο, τρίτο δάχτυλο, τέταρτο δάχτυλο, πέμπτο δάχτυλο…

(Αριστερή Πλευρά)

Συνειδητοποιείστε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού δεύτερο δάχτυλο, τρίτο δάχτυλο, τέταρτο δάχτυλο, πέμπτο δάχτυλο, αριστερή παλάμη, καρπός, αγκώνας, ώμος, μασχάλη, αριστερή μέση, αριστερός μηρός, γόνατο, γάμπα, αστράγαλος, φτέρνα, πέλμα αριστερού ποδιού, μεγάλο δάχτυλο, δεύτερο δάχτυλο, τρίτο δάχτυλο, τέταρτο δάχτυλο, πέμπτο δάχτυλο…

(πίσω μέρος)

Τώρα πηγαίνετε στην πλάτη. Συνειδητοποιείστε τη δεξιά ωμοπλάτη, την αριστερή ωμοπλάτη… το δεξιό γλουτό, τον αριστερό γλουτό… τη σπονδυλική στήλη… ολόκληρη την πλάτη μαζί…

(εμπρός μέρος)

Τώρα πηγαίνετε στην κορυφή του κεφαλιού. Κορυφή τον κεφαλιού, μέτωπο, και οι δύο κρόταφοι, το δεξιό φρύδι, το αριστερό φρύδι, ο χώρος μεταξύ των φρυδιών, το δεξιό μάτι, το αριστερό μάτι, το δεξιό αυτί, το αριστερό αυτί, το δεξιό μάγουλο, το αριστερό μάγουλο, η μύτη, η άκρη της μύτης, το επάνω χείλος, το κάτω χείλος, το σαγόνι, ο λαιμός, το δεξιό στήθος, το αριστερό στήθος, το μέσο του στήθους, ο αφαλός, η κοιλιά…

(κυριότερα μέρη)

Ολόκληρο το δεξιό πόδι… ολόκληρο το αριστερό πόδι… και τα δύο πόδια μαζί. Παύση. `Ολόκληρο το δεξιό χέρι… ολόκληρο το αριστερb χέρι… και τα δύο χέρια μαζί. (παύση). Ολόκληρη η πλάτη, oί γλουτοί, η σπονδυλική στήλη, oι ωμοπλάτες… ολόκληρο το εμπρός μέρος, κοιλιά, στήθος… ολόκληρο το πίσω και έμπρbς μέρος… μαζί… ολόκληρο τb κεφάλι… μαζί… ολόκληρο το σώμα… μαζί… ολόκληρο το σώμα… μαζί.

ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΓΥΡΟΥΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Παρακαλώ μην κοιμάστε… διατηρείστε πλήρη επίγνωση… όχι ύπνος… όχι κίνηση. (παύση). ολόκληρο το σώμα στο πάτωμα, συνειδητοποιείστε το σώμα σας ξαπλωμένο στο πάτωμα. (παύση). Το σώμα σας είναι ξαπλωμένο στο πάτωμα, δεtτε το σώμα σας ξαπλωμένο τελείως ακίνητο στο πάτωμα… σ’ αυτή την αίθουσα. Οραματιστείτε αυτό το γεγονός στο νου σας. (Μεγάλη παύση).

ΑΝΑΠΝΟΗ

Συνειδητοποιείστε την αναπνοή σας. (παύση). Νιώστε τη ροή της αναπνοής σας μέσα και έξω από τα πνευμόνια σας. (παύση). Μην προσπαθείτε να αλλάξετε ρυθμό, η αναπνοή είναι φυσική, αυτόματη… δεν την κανετε εσείς, δεν υπάρχει προσπάθεια. Ιlαύση. Διατηρείστε την επίγνωση της αναπνοής σας, συνεχίστε, συνεχίστε.. πλήρης επίγνωση της αναπνοής. (Μεγάλη παύση).

Τώρα συγκεντρώστε την επίγνωση σας στην κίνηση της περιοχής του αφαλού σας…  συγκεντρωθείτε στις κινήσεις του αφαλού σας. (παύση). Ο αφαλός ανασηκώνεται και πέφτει ελαφρά με κάθε αναπνοή, με κάθε αναπνοή εκτείνεται και συστέλλεται… συγκεντρωθείτε σ’ αύτή την κίνηση σε συγχρονισμό με την αναπνοή σας. (παύση). Συνεχίστε να το κανετε, βεβαιατeεϊτε ότι το κανετε με επίγνωση. (Μεγάλη παύση).Τώρα θα αρχίστε να μετράτε τις αναπνοές σας προς τα πίσω από το 27 μέχρι το l, ως έξής: 27 σήκωμα αφαλού, 27 πέσιμο αφαλού, 26 σήκωμα αφαλού, 26 πέσιμο αφαλού, κλπ. Να λετε τις λέξεις και τους αριθμούς νοητικά στον έαυτό σας καθώς μετράτε τις αναπνοές σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν κανετε λάθη, Αν γίνει λάθος πρέπει να πάτε πίσω στο 27 και να αρχίσετε το μέτρημα από το 27 στο 1. Αρχίστε τώρα το μέτρημα. (Μεγάλη παύση).

Τώρα σταματήστε να μετράτε την αναπνοή του αφαλού και στρέψτε την προσοχή, σας στο στήθος. παρακαλώ στο στήθος. (παύση). Το στήθος σηκώνεται και πέφτει απαλά με κάθε αναπνοή, συνειδητοποιείστε το. (παύση). Συνεχίστε να συγκεντρώνεστε στην κίνηση του στήθους και αρχίστε να μετράτε προς τα πίσω από το 27 στο 1, με τον ίδιο τρόπο όπως πριν… 27 σήκωμα στήθους, 27 πέσιμο στήθους, 26 σήκωμα στήθους, 26 πέσιμο στήθους, 25 σήκωμα στήθους, 25 πέσιμο στήθους κλπ. Επαναλαμβάνετε πάλι τις λέξεις και τους αριθμούς νοητικά στον εαυτό σας καθώς μετράτε. (Μεγάλη παύση).Όχι λάθη, αν κανετε λάθος πρέπει να γυρίσετε πίσω και ν’ αρχίσετε πάλι από το 27. (Μεγάλη παύση). Συνεχίστε να μετράτε από το 27 μέχρι το 1, συνεχίστε την άσκηση, μέτρημα και επίγνωση, επίγνωση και μέτρημα. (Μεγάλη παύση).

Σταματήστε το μέτρημα της αναπνοής του στήθους και μεταφέρετε την επίγνωση σας στο λαιμό, παρακαλώ μεταφερθείτε στο λαιμό. (παύση). Συνειδητοποιείστε την αναπνοή σας να μπαίνει και να βγαίνει από το λαιμό σας… συνειδητοποιείστε το. (παύση). Συγκεντρωθείτε στην κίνηση της αναπνοής και αρχίστε να μετράτε προς τα πίσω από το 27 μέχρι το 1 με τον ίδιο τρόπο όπως πριν… έχετε πλήρη επίγνωση του μετρήματος και της αναπνοής. (Μεγάλη παύση). Παρακαλώ μη κοιμάστε, απλώς συνειδητοποιείστε τελείως το μέτρημα. (Μεγάλη παύση). Συνεχίστε την άσκηση, συνεχίστε να μετράτε τις αναπνοές σας στο λαιμό. (Μεγάλη παύση).

Σταματήστε να μετράτε και πηγαίνετε τώρα στα ρουθούνια… συνειδητοποιείστε την αναπνοή, πού μπαίνει και βγαίνει απ’ τα ρουθούνια σας. (παύση). Συγκεντρωθείτε πάνω στην κίνηση της αναπνοής και αρχίστε να μετράτε όπως πριν, τώρα το γνωρίζετε πολύ καλά, 27 εισπνοή, 27 εκπνοή. (Μεγάλη παύση). Παρακαλώ πλήρη επίγνωση, συνεχίστε το μέτρημα, όχι λάθη. (Μεγάλη παύση). Συνεχίστε την άσκηση, συνεχίστε. (Μεγάλη παύση).

ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Σταματήστε το μέτρημα και αφήστε την αναπνοή σας… ερχόμαστε τώρα στον οραματισμό (παύση). Στο μέρος πού ακολουθεί θα αναφερθεί ένας αριθμός διαφορετικών πραγμάτων κι εσείς θα πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα όραμα αυτών των πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα… αισθημάτων, επίγνωσης, συναισθήματος, φαντασίας, όσο πιο καλά μπορείτε (παύση).  Αν μπορέσετε να δείτε αυτό το όραμα, η χαλάρωσή σας προς το παρόν είναι πλήρης… και αν δεν μπορέσετε., χρειάζεστε λίγη ακόμα άσκηση (παύση).

Αναμμένο κερί… αναμμένο κερί… αναμμένο κερί… απέραντη έρημος… απέραντη έρημος… απέραντη έρημος… Αιγυπτιακή πυραμίδα… Αιγυπτιακή πυραμίδα:.. Αιγυπτιακή πυραμίδα… καταρρακτώδης βροχή… καταρρακτώδης βροχή… καταρρακτώδης βροχή… χιονισμένα βουνά… χιονισμένα βουνά… χιονισμένα βουνά… Ελληνικός ναός την ώρα της ανατολής… Ελληνικός ναός την ώρα της ανατολής… Ελληνικός ναός την ώρα της ανατολής… φέρετρο δίπλα σε τάφο… φέρετρο δίπλα σε τάφο… φέρετρο δίπλα σε τάφο… πουλιά πού πετούν στο ηλιοβασίλεμα… πουλιά πού πετούν στο ηλιοβασίλεμα… πουλιά πού πετούν στο ηλιοβασίλεμα… κόκκινα σύννεφα που τρέχουν… σταυρός πάνω σε μια εκκλησία… σταυρός πάνω σε μια εκκλησία σταυρός πάνω σε μια εκκλησία… αστέρια τη νύκτα… αστέρια τη νύκτα… αστέρια τη νύκτα… πανσέληνος… πανσέληνος… πανσέληνος… χαμογελαστός Βούδας… χαμογελαστός Βούδας… χαμογελαστός Βούδας… .,.. Θαλάσσια αύρα… .,.. Θαλάσσια αύρα… Θαλάσσια αύρα… κύματα πού σπάνε σε μια έρημη αμμουδιά… κύματα πού σπάνε σε μια έρημη αμμουδιά… κύματα πού σπάνε σε μια έρημη αμμουδιά… απέραντη ανήσυχη Θάλασσα… απέραντη ανήσυχη Θάλασσα… απέραντη ανήσυχη Θάλασσα… . (Μεγάλη παύση).

ΑΠΟΦΑΣΗ

Τώρα είναι καιρός να επαναλάβετε την απόφαση σας… επαναλάβετε την ίδια απόφαση πού πήρατε στην αρχή της άσκησης, αυτήν την ίδια, μην την αλλάζετε… επαναλάβετε την απόφαση τρεις φορές με πλήρη επίγνωση και αίσθημα. (παύση).

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Χαλαρώστε κάθε προσπάθεια, στρέψτε το νου σας προς τα έξω και συνειδητοποιείστε την αναπνοή σας… συνειδητοποιείστε τη φασική αναπνοή. (παύση). Επίγνωση ολόκληρου του σώματος και επίγνωση της αναπνοής. (παύση). Το σώμα σας είναι ξαπλωμένο, χαλαρωμένο στο πάτωμα… και αναπνέετε ήρεμα και αργά. . (παύση). Αναπτύξτε επίγνωση του σώματος σας από την κορυφή τού κεφαλιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και πείτε νοητικά Ο-Ο-Ο-Ο-Μ-Μ-Μ. (παύση). Επαναλάβετε νοητικά το ΟΟ-Ο-Μ-Μ-Μ δύο ακόμα φορές. (παύση). Συνειδητοποιείστε το πάτωμα και τη σzάση τού σώματος σας, που είναι. ξαπλωμένο στο πάτωμα… οραματισθείτε την αίθουσα γύρω σας, συνειδητοποιείστε το περιβάλλον σας. (παύση). Μείνετε ξαπλωμένοι ήρεμα για λίγο και κρατείστε τα μάτια σας κλειστά. (παύση). Αρχίστε να κινείτε το σώμα σας και να τεντώνεστε. Παρακαλώ, με την ησυχία σας, μη βιάζεστε. (παύση). Όταν είστε σίγουροι ότι είστε τελείως ξύπνιοι, ανασηκωθείτε αργά και ανοίξτε τα μάτια σας. Η άσκηση της Γιόγκα Νίντρα τελείωσε. Χάρι «Ομ Τατ Σάτ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: