ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ

Φιλοσοφία, μυσταγωγία και επιστήμη

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ.

Posted by lykofron στο 18/04/2010

Η αποβολή των παθών και των ψευδών δοξασιών είναι η βασική προϋπόθεση για να οδεύσει η ψυχή του ανθρώπου προς απόκτηση της Σοφίας και την πνευματική της αναγέννηση, η οποία θα συμβολίζεται με την εαρινή ισημερία. ΠΑΘΗ είναι οι από πλάνη σχηματισμένες ιδέες στην διάνοια μας και ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ είναι πίστη που σχηματίζουμε στη διάνοια μας από τις εκ πλάνης σχηματισμένες ιδέες.

Το σημαντικότερο από τα πάθη είναι ο εγωισμός που αποτελεί το βάθρο εδράσεις όλων των παθών, αφού όμως προηγουμένως μετασχηματίσουμε όλα μας τα πάθη σε ιδανικά δηλαδή σε αληθείς ιδέες. Επίσης οι σημαντικότερες από τις ψευδής δοξασίες είναι αυτές που προέρχονται από τα θρησκευτικά πιστεύω που μας γαλουχούν από την τρυφερή μας παιδική ηλικία.

Αλλά για να απαλλαγεί από τα πάθη του και ψευδείς του δοξασίες πρέπει πρώτα να γνωρίζει ότι έχει πάθη και ψευδείς δοξασίες και κατόπιν να τα εξαλείψει με την δύναμη της θελήσεώς του. Στην προσπάθειά του να αναγνωρίσει ότι έχει πάθει και ψευδής δοξασίες έχει ένα μεγάλο εμπόδιο, και αυτό είναι ο εγωισμός ο οποίος αντιδρά.

Τα πάθη όμως είναι συσσωρευμένες ενέργειες τις οποίες όταν επιχειρήσουμε να περιορίσουμε ή να συγκρατήσουμε, μεγαλώνουν και αν δεν βρουν διέξοδο μπορεί να γίνουν δυνατότερα και από τη λογική. Τα πάθη λοιπόν δεν περιορίζονται ούτε καταστέλλονται αλλά μετασχηματίζονται σε ιδανικά. Ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται στην διάνοια εκείνη που της το επιτρέπει ο τρόπος ζωής και το κατάλληλο περιβάλλον. Η διάνοια όμως εκείνη που δεν έχει την δυνατότητα να μετατρέψει τις από πλάνη σχηματισμένες ιδέες, σε ιδέες πραγματικές και αληθείς, γιατί δεν της το επιτρέπει ο μη φυσικός βίος και το σκοτεινό περιβάλλον που ζει, καθηλώνεται στα πάθη και τις ψευδείς δοξασίες. Συνεπώς προϋπόθεση για την μετατροπή των από πλάνη σχηματισμένων ιδεών σε ιδέες πραγματικές και αληθείς και συνεπώς πραγματοποίηση ουσιαστικής προόδου, είναι ο φυσικός βίος και το κατάλληλο περιβάλλον.

Τα πάθη όμως δεν μετασχηματίζονται εύκολα σε ιδανικά γιατί ομοιάζουν με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που όταν ο Ήρωας Ηρακλής της έκοβε ένα, στη θέση του φύτρωναν δύο νέα. Ας γίνουμε όμως κι εμείς Ήρωες και ας κόψουμε όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που εδρεύει μέσα μας, όπως έκανε ο Ηρώς Ηρακλής. Όταν το κατορθώσουμε αυτό, τότε θα δούμε το κορμό αυτού του τέρατος που δεν είναι άλλος από τον εγωισμό αφού (όπως είπαμε παραπάνω) ο εγωισμός είναι το βάθρο εδράσεις όλων των παθών και τα πάθη απόρροιες του εγωισμού. Την μετατροπή όλων των παθών σε ιδανικά και την εξάλειψη του εγωισμού θα την πεταχτούμε με την δύναμη εκείνη που δημιούργησε τον άνθρωπο. Η δύναμη αυτή είναι η παγκόσμια αγάπη που αποτελεί τη συγκολλούσα το άπειρο δύναμη και κρατούσα αυτό σε αρμονία. Η ΑΓΑΠΗ είναι ο υπέρτερος Νόμος της Φύσεως και εκδηλώνεται στην ψυχή εκείνου που έχει εκδηλώσει τον Νόμο της Δικαιοσύνης και τον Νόμο της Αρμονίας.

 (από το βιβλίο μου ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΜΟΣ)

Στυλ. Τάκας

Σχολιάστε